Etiketter

lørdag den 16. marts 2013

Uge 12

Lørdag: Franske hotdogs

Søndag: Lasagne. Tilbehør: grøn salat

Mandag: Kyllingesandwich

Tirsdag: Kalvecuvette. Tilbehør: bedesalat

Onsdag: Tortilla de patatas. Tilbehør: tomatsalat

Torsdag: Risotto med kylling

Fredag: Karbonader og kartoftler. Tilbehør: grønne bønner i tomatsovs

Kylling med baked beans

Jeg elsker baked beans. Så den her opskrift smager bare godt og så er den samtidig nem.

Kyllinglår eller anden udskæring af kylling
1-2 dåser baked beans

Læg kyllingen i et ildfast fad og krydr det. Sæt det i ovnen. Når halvdelen af stegetiden er gået hældes bønner over. Kyllingen steges færdig.

Uge 11

Lørdag: Hjemmelavet pizza

Søndag: Risengrød

Mandag: Tærte med forskellige grønsager

Tirsdag: Frikadeller. Tilbehør: avocado/æblesalat

Onsdag: Boller i karry. Tilbehør: råkostsalat

Torsdag: Koteletter med perlespelt. Tilbehør: grøn salat

Fredag: Kylling med baked beans. Tilbehør: broccolisalat

søndag den 3. marts 2013

Uge 10

Lørdag: Tarteletter

Søndag: I byen

Mandag: Hakkebøffer, kartlofler og broccoli

Tirsdag: Risengrød

Onsdag: Pasta med skinke og ærter

Torsdag: Pizza med grøn salat

Fredag: Børnefødselsdag - burgere

lørdag den 23. februar 2013

Uge 9

Lørdag: Tyndstegsfilet med lun persillerodssalat

Søndag: Rester fra lørdag

Mandag: Mexikanske pandekager med chili beans

Tirsdag: Kylling, ovnkartofler og gratineret blomkål

Onsdag: Suppe med kød- og melboller

Torsdag: Spaghetti med kødsovs

Fredag: Tarteletter og ostefondue

søndag den 17. februar 2013

Uge 8

Igen har uge 7 budt på uventede invitationer, så jeg har rykket nogle retter til uge 8.

Lørdag: Lasagne med rodfrugter

Søndag: Hjemmelavet nuggets med pomme fritter. Tilbehør: broccolisalat

Mandag: Rester af lasagnen med salat

Tirsdag: Spaghetti med kødboller. Tilbehør: tomatsalat

Onsdag: Hjemmelavede burgere

Torsdag: Spansk tortilla med italiensk brødsalat

Fredag: Svensk pølseret med grøn salat

søndag den 10. februar 2013

Uge 7

Lørdag: ikke spise hjemme

Søndag: Hjemmelavet pizza med grøn salat

Mandag: Æggekage, tilbehør: grønne bønner i tomatsovs

Tirsdag: Ristaffel

Onsdag: Hjemmelavet nuggets med pommes frites og coleslaw

Torsdag: Lasagne med kødsovs med mange rodfrugter

Fredag: Rester af lasagne med salat

torsdag den 7. februar 2013

Suppe med nudler og kylling

Den her opskrift er fra Spis Bedre marts 2012. Hold da op den var hurtig og nem. Det er ikke sidste gang vi får den.

Der er ingefær i opskriften ... Det havde jeg ikke lige, så det sprang jeg over, men det smager garanteret bedre med. Jeg kom også porrer i stedet for forårsløg. Porrerne kom jeg i sammen med gulerødderne.

Til 4 personer

4 stk kyllingebryst
4 cm ingefær
2 hønsebouillonterninger
400 g gulerødder
200 g æggenudler
3 spsk soya
1 bundt forårsløg

Steg kyllingen til den er gennemstegt. Skær det i mundrette stykker.
Imens kyllingen steger bringes 2 liter vand i kog med bouillonen. Hak ingefæren fint og tilsæt. Skær gulerødderne i skrå skiver og tilsæt sammen med nudlerne. Kog til nudlerne er møre. Smag til med soya. Skær forårsløgene i tynde skiver og drys over suppen sammen med kyllingen.

















lørdag den 2. februar 2013

Uge 6

Der gik lidt kuk i planen fra uge 5 pga. uventede invitationer med mere, så hele 3 retter er overflyttet til uge 6

Lørdag: Wienerschnitzler, brasede kartofler og ærter

Søndag: Boller i karry. Broccolisalat med æbler

Mandag: Frikadeller og kartofler. Rødkål

Tirsdag: Sandwich med kylling og bacon

Onsdag: Suppe med kylling, nudler og porrer

Torsdag: Skolefest

Fredag: Tærte med porrer, gulerødder og ærter

onsdag den 30. januar 2013

Hjemmebagte hvidløgsflutes

Denne opskrift har jeg brugt gennem lang tid. Den er fundet i et eller andet dameblad for år tilbage, så jeg ved desværre ikke hvem der er ophavsmand (-kvinde) til denne suværene opskrift.

Til 4 flutes:

Dej:
50 g gær
5 dl håndvarmt vand
1  tsk. salt
ca. 700 g hvedemel

Fyld:
4 fed hvidløg
1½ dl hytteost
½ dl olivenolie

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt. Ælt melet i lidt ad gangen og ælt dejen godt sammen. Lad den hæve tildækket i 30 minutter.
Rør hytteosten med presset hvidløg og olie.
Ælt dejen igennem og del den i 4 stykker. Rul hvert stykke ud til en aflang firkant på ca. 15 x 30 cm. Fordel hvidløgsfyldet på de 4 stykker dej og rul dem sammen på den lange led. Husk at lukke dejenderne godt. Lad flutene efterhæve på pladen i 30-40 min. Rids dem, men ikke for dybt og og pensl dem med koldt vand. Drys let med mel. Bag dem i en 225 grader varm ovn i ca. 25 minutter.
Afkøl på bagerist.
De er rigtig gode at fryse.

Rødkålssalat

Denne opskrift er fundet i Hjemmets Bedste Mad nr. 7, september 2012.

200 g fintsnittet rødkål
100 g syltede rødbeder i tern
1 rødt æble i tern


Dressing:
½ finthakket rødløg
1 spsk. ribsgelé
1 spsk. balsamico
1 spsk. olivenolie
Salt

Pisk dressingen sammen og hæld den over salaten. Lad den gerne trække en time eller to. Det bliver den kun bedre af.

lørdag den 26. januar 2013

Æble/avocadosalat

Denne er en kombination jeg lærte at lave, da jeg boede i Spanien og det smager fantastisk. Især for sådan en som mig, der elsker avocado.

til 2 personer

2 æbler
1 avocado
1 lille løg (gerne rødløg)

Skær det hele i tern og bland det. Hæld olivenolie og balsamicoeddike samt en smule salt. Rør rundt og det er klar til at spise!

Uge 5

Lørdag: Gryderet med ovnbagte kartofler og rødkålssalat

Søndag: Wienerschnitzler med brasede kartoftler og ærter

Mandag: Pastasalat med kylling (rest fra fredag)

Tirsdag: Forloren hare med kartofler og surt

Onsdag: Boller i karry. Tilbehør: Æble/avocadosalat

Torsdag: Suppe med nudler, kylling og porrer

Fredag: Indbagt kylling med pommes frites. Tilbehør: Råkostsalat

tirsdag den 22. januar 2013

Tomatsalat med en anderledes dressing

Den klassiske tomatsalat med balsamico dressing er altid god, men denne her dressing er en rigtig god variation.

Tomater og løg skæres i skiver.

Bland en dressing af:
1 dl olie
½ dl eddike
½ dl sukker
1 tsk salt
1 tsk paprika

Blend det med en stavblender og hæld det over tomaterne og løgene.

Tomatsuppe med tortillachips

Denne her suppe fik jeg oprindeligt serveret som en forret, men den kan også bruges som en hovedret. Så serverer jeg nemlig bare noget stegt kylling samt ris til. Så bliver den dejlig mættende.

Til 4 personer:
1 terning grønsagsbouillon
1 fint hakket løg
3 friske hakkede tomater
1 stor dåse tomatpuré
2 dåser flåede tomater
2½ dl madlavningsfløde
Chilipulver
Vand

Tortillachips

Kom de forskellige tomater, bouillon, løg og chilipulver i en gryde. Kog det i ca. 15 min. Tilsæt herefter fløden og vand (mængden afhænger af hvor tynd du vil have suppen) og kog yderligere nogle minutter. Smag til med salt og peber.

Når suppen er øst op i tallerken så knuses en håndfuld tortillachips henover.

søndag den 20. januar 2013

Bacon/kartoffelfad

I dag har jeg haft gang i en gammel opskrift fra gemmerne. Jeg havde helt glemt den, men den er ikke blevet mindre god. Jeg havde noget broccoli,der trængte til at blive spist, så det har jeg tilføjet opskriften og det vil jeg bestemt også gøre næste gang for det smagte godt.

200 g bacon
8-10 kartofler
1 rødløg
1 grøn peber
2 dl madlavningsfløde
1½ dl revet ost
salt, peber og muscatnød

Steg bacon og løg. Striml peberen, skær kartoflerne i skíver og del broccoliet i buketter. Kom det hele i et ildfast fad og bland det med osten. Krydr det og hæld fløden over.

Stil det i ovnen i ca ½ time ved 200 grader

Uge 4

Lørdag: I byen

Søndag: Bacon/kartoffelfad

Mandag: Spaghetti med kødsovs

Tirsdag: Pandekager

Onsdag: I byen

Torsdag: Arrangement på skolen

Fredag: Helstegt kylling med bagte rodfrugter

mandag den 14. januar 2013

Tunmousse

Jeg er ikke den store fiskespiser men lige tun elsker jeg. Især tunmousse. Jeg kan dog ikke ret godt lide dem, der er lavet med smør, da de er for fede. Denne her opskrift er lavet med flødeost og husblas og er derfor ikke så fed.

Denne portion er til 4-6 personer.

2 dåser tun i vand
300 g friskost light
2 spsk citron
1 spsk hakket løg
salt/peber
6-10 små kapers
4 blade husblas

Tun, ost, kapers og citronsaft blendes og løget blandet i. Smag til med salt og peber. Udblød husblasen i koldt vand og smelt det i mikrovnen. Rør det i blandingen og hæld i en form. Stil det i køleskabet mindst 2-3 timer men gerne natten over.
Jeg kommer gerne film i formen inden jeg hælder tunmoussen i, så er den nemmere at få ud af formen.

søndag den 13. januar 2013

Uge 3

Lørdag: koteletter i fad med kartoffelbåde

Søndag: spaghetti carbonara med broccoli

Mandag: hakkebøffer med bløde løg

Tirsdag: tortilla de patatas (spansk kartoffel æggekage)

Onsdag: tomatsuppe med tortillachips

Torsdag: ikke spise hjemme

Fredag: ikke spise hjemme

tirsdag den 8. januar 2013

Apple pie

Dette her er en rigtig amerikansk æbletærte og den er så nem. Mest fordi dejen er nem at rulle ud. Det er nemlig noget af det jeg hader mest ved at lave tærter ... Den umulige dej der ikke kan rulles ud. Derfor bruger jeg også denne dej, når jeg skal lave madtærter.

150 g margarine
250 g mel
5-7 spsk vand

Smuldr margarinen i melet og saml dejen med vandet. Stil den i køleskabet 1 times tid. Rul 2/3 delen af dejen ud til bund og fyld den med:

8 store æbler i både
3 spsk mel
250 g sukker
2 tsk kanel

Læg æblerne i først og det mel, sukker og kanel og drys det over.

Rul den resterende dej ud til låg og læg det over. Prik i det med en gaffel og smør med sammenpisket æg.

Bages ved 200 grader i 40 min.

mandag den 7. januar 2013

Blomkålsgratin

Min farmor lavede verdens bedste blomkålsgratin og jeg har heldigvis arvet opskriften. Jeg har også arvet det ildfaste fad hun altid lavede den i, så det er næsten som at spise farmors gratin.

100 g margarine
150 g mel
½ l mælk
4 æg (deles i blommer og hvider)
citronsaft
salt/peber
1 revet løg

Smelt margarinen og tilsæt melet. Rør godt rundt. Tilsæt mælk lidt efter lidt mens der piskes godt. Pisk det til en lind masse.
Æggeblommerne røres i ét af gangen. Bland massen med citronsaft, salt/peber og revet løg.
Pisk hviderne stive og fold dem i blandingen.

Kog blomkålet i 5-10 minutter og fordel det i et ildfast fad. Hæld blandingen udover og drys raps henover.

Bages 1½-2 timer ved 180 grader.

Drømmeroulade

Jeg har en veninde, der elsker denne roulade og den er også rigtig god. Samtidig er den nem at lave.

3 æg
175 g sukker
35 g kartoffelmel
2 spsk. mel
2 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver

Fyld:
½ l fløde
3-4 bananer

Æg og sukker piskes hvidt og luftigt. Bland mel, kartoffelmel, bagepulver og kakao. Rør det i blandingen.
Bred dejen ud på en bageplade med bagepapir og glat den ud med en palet.

Bag i 12-15 min. ved 200 grader.

Den bagte kage vendes ud på et stykke bagepapir hvorpå der er drysset sukker. Læg et viskestykke over indtil den er kølet lidt af. Kom flødeskummet på og fordel bananerne henover. Rul rouladen sammen. Kan evt. pyntes med mere flødeskum.

Risotto med kylling

I dag har jeg lavet en meget nem og ret velsmagende risotto. Der skal flåede tomater i, men jeg brugte en ret stor rest tomatsovs fra gårsdagens pizza.

1 løg (finthakket)
1 fed hvidløg (finthakket)
400 g kyllingebryst eller inderfilet
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk paprika
3 dl ris
1 dåse hakkede tomater
4-5 dl vand
salt og peber.

Steg løg og hvidløg bløde i olie og tilsæt derefter kyllngen, der er skåret i tern. Tilsæt derefter krydderier og ris. Rør rundt og tilsæt tomater og vand. Lad det koge op og skru ned for varmen. Læg låg på og lad det simre til risene er møre. Tilsæt mere vand hvis det er nødvendigt. Smag til med salt og peber.

lørdag den 5. januar 2013

Skinkesnitzler med æblekompot

Denne opskrift har jeg fundet i Hjemmet Bedste Mad januar 2013. Den var ret nem og det smagte rigtig godt. Vi fik hasselback kartofler til.

4 skinkesnitzler
2 fed hvidløg
8 friske salvieblad

Bank snitzlerne flade. Jeg lagde dem i en frysepose og brugte min kagerulle). Skær dem i to stykker og rulle dem sammen omkring hvidløg og salvie. Luk dem med tandstikker.

Steg dem ca. 10 min på en pande indtil de er gennemstegte.

Æblekompot

4 æbler
1 frisk chilli
2 dl æblejuice
1 bundt forårsløg
2 tsk. sukker

Skær æblerne i tern og kog dem i æblejuicen med den hakket chilli til æblerne er møre. Tag dem af varmen og tilsæt forårsløg. Smag til med salt og sukker.


Broccolisalat med æbler

Lene Hansson har udgivet en genial bog med salater, der hedder "Lene Hanssons salater til alle dagens måltider". Denne opskrift er derfra:

1 broccoli
2 røde æbler
1 rødløg
1 håndfuld mandler

Dressing:
2 spsk. hvidvinseddike
4 spsk. olivenolie
½ tsk. kryddersalt og peber

Del broccolien i buketterblev skal blancheres i 2-3 min. i en gryde med kogende vand. Lad dem dryppe af. Rist mandlerne på en varm pande. Skær æblerne i både og løget i tynde ringe.
Bland det hele og hæld dressingen over.

Appelsin/avocado-salsa

Dette er en opskrit fra Hjemmets Bedste Mad fra jaunar 2013.

1 appelsin
1 avocado
½ rødløg (finthakket)
1/4 frisk chilli (finthakket)
1 limefrugt
1 spsk. olivenolie
salt og peber

Skær appelsin og avocado i mindre stykker og bland det med rødløg og chilli. Hæld limesaft og olie over og smag til med salt og peber.

Uge 1 og 2

Madplaner

Jeg har sat mig for at lave en madplan hver uge, der gælder fra lørdag til fredag, eftersom jeg altid handler lørdag. Så kan jeg fredag aften lave madplanen for en kommende uge samt et indkøbsseddel. Derefter handler jeg til hele ugen lørdag formiddag. Jeg håber, at det betyder, at vi kan komme til at spise noget mere sundt og ikke falde i fælden med de lette løsninger alt for tit.

Jeg startede 1. januar og det har set således ud:

1. januar: rester fra nytårsaften.
2. januar: kartoffel og broccolikager med karbonader (ingen opskrift for det var ikke noget succes)
3. januar: Brændende kærlighed med appelsin og avocadosalsa
4. januar: Skinkesnitzler med æblesovs

I går lavede jeg så madplanen for uge 2 og den ser således ud

5. januar: Tærte med skinke og porrer. Tilbehør: broccoli og æblesalat
6. januar: Hjemmelavet pizza
7. januar: Kyllinge risotto
8. januar: Boller i karry. Tilbehør råkostsalat
9. januar: Mexikanske pandekager
10. januar: Kyllingespyd og kartoffelsalat. Tilbehør: grøn salat
11. januar: Hjemmelavede burgere

søndag den 1. januar 2012

Lemon meringue pie

Så er det endelig lykkedes mig at sammestykke den perfekte lemon meringue pie efter at have prøvet en del opskrifter. Det er min yndlingskage/tærte!

Lav en tærtedej af:
150 g mel
100 g smør
75 g flormelis
1 æg

Kom det hele i en foodprocessor og kør det ved højeste hastighed til det samler sig. Kom dejen i en plastpose eller et stykke film og læg det i køleskabet - gerne en time.
Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud. Læg den i en tærteform og bag den blindt i 20 min ved 200 grader. At bage blindt betyder at lægge et stykke bagepapir i og fyld op med ris, kikærter, bønner eller lign. Bag i 15 min og tag bagepapiret op af formen og bag yderligere 5 min.

Fyld:
200 g sukker
15 g mel
25 g maizena
3,5 dl vand
2 citroner både saft og skal
30 g smør
4 æggeblommer

Pisk sukker, mel og maizena sammen i en gryde. Tilsæt vand, saft og skal af citron og varm det op. Kom smør i. Pisk æggeblommerne sammen og tilsæt ca. 1 dl af det varme og rør. Hæld derefter æggemassen over i gryden. Rør i gryden konstant imens det bringes i kog. Når cremen er tyk tages gryden af varmen og cremen hældes over i tærteformen.

Marengs
4 æggehvider
75 g sukker
Jeg bruger altid past. æggehvider, da de kun skal kort tid i ovnen.

Pisk æggehviderne og tilsæt sukker lidt efter lidt.
Brug en ske til at lægge marengsen ovenpå citroncremen.

Bag tærten ved 190 grader i ca. 10 min. til marengsen får lidt farve.


tirsdag den 20. september 2011

Hurtigt brød med bagepulver

Da brødet er lavet med bagepulver skal det spises mens det er lunt. Det er ikke til at gemme men til at spise en weekendmorgen, hvor man er for doven til at køre til bageren.

100 g havregryn
4 dl mælk
1 tsk. salt
3 tsk. bagepulver
250-275 g mel

Det hele røres sammen og samles. Ælt ikke dejen.

 Kom den i en form eller form det til et brød. Bages ca. 30 min ved 200 grader

søndag den 21. august 2011

Citron firkanter

Dette er en opskrift jeg har fundet i en kogebog af Morten Heiberg.

Bund:
125 g smør
75 g sukker
155 g hvedemel

Fyld:
4 æg
250 g sukker
½ dl friskpresset citronsaft
Reven skal fra ½ citron
30 g mel
½ tsk. bagepulver

Varm ovnen op til 180 grader

Pisk smør og sukker godt sammen og vend melet i. Kom dejen i en form og pres den lige flad hele vejen rundt. Bages midt i ovnen ca. 20 min.
Tag den ud af ovnen og køl den af mens fyldet laves.
Pisk æg og sukker sammen i ca. 2 min. Vend citronsaft og skal i. Sigt mel og bagepulver sammen og pisk det i.
Fordel fyldet over bunden og bag igen 20-22 min.

Multi-dej!

Denne dej kan bruges til mange ting: boller, pølsehorn, burgerboller samt sødere ting, som kanelsnegle.

Jeg synes, at den er lidt for sød til pølsehorn m.m. så der reducerer jeg mængden af sukker.

2½ dl vand
2½ dl mælk
100 g gær
2 æg
85 g sukker (Jeg bruger 50 g til den mindre søde dej)
10 g salt
200 g margarine (jeg smelter det)
1200 g mel ( jeg bruger en blanding af hvad der er i skabet gerne med havreflager eller speltflager)

Rør gæren ud i vand, mælk og margarine. Bland resten i dejen og ælt den sammen. Lad det hæve 15 min. Form derefter boller eller lign. og lad det hæve 45 min.

Bages ved 210 grader.

Dejen kan også fryses, men det har jeg ikke prøvet endnu. Men den skal i fryseren efter den er æltet. Når den tages op kan man efter ca. 1 time det ønskede og så skal det hæve i 45 min.


Her er det pølsehorn jeg har lavet.


onsdag den 3. august 2011

Hjemmelavet chicken nuggets

Da jeg serverede disse første gang sagde mine børn at de smagte bedre end McDonalds!

Kyllingbryst eller inderfilet skåret i passende størrelse
Revet citronskal
Hakket persille
Rasp
Salt/peber
1 æg

Bland citronskal, persille, salt og peber i raspen. Vend kyllingen i æg og derefter i rasp.

Steg dem i olie til de er gennemstegte og sprøde.

tirsdag den 2. august 2011

Kødsovs på den italienske måde

Dette er en rigtig god kødsovs til spaghetti og jo længere den koger jo bedre. Gerne 2 timer. De grøntsager der er nævnt her er et must, men jeg kommer ofte flere i (jeg tømmer gerne grøntsagsskuffen for f.eks. peber, champignon, squash og lign.).

500 g hakket oksekød
4 stængler blegselleri
4 gulerødder
1 løg
hvidløg / chilli
1 brik tomat passata (kan købes i de fleste supermarkeder)
Krydderurter (jeg bruger gerne timian, persille og salvie)

Hak grøntsager i en minihakker. Brun oksekødet og tilsæt grøntsagerne. Hæld tomat passataen over og lad det koge under låg ved svag varme, gerne 2 timer. Ca. 20 min inden det skal spises smages det til med krydderurterne samt salt og peber.

Et rigtig godt brød!

Så har jeg endelig fundet en rigtig god opskrift på et nemt brød - det skal dog æltes, men det giver gode armmuskler, så det må være trøsten!

1 kg. mel
25 g gær
15 g salt
6 dl lunken vand

Opløs gæren i vandet og hæld det i melet med salt. Ælt det godt i ca. 10 min.
Form dejen til en kugle og smør den med en neutral olie. Dæk skålen med en plastikpose. Lad den hæve mindst en time, men gerne længere.
Tag dejen op og slå den ned. Del den i to og form to nye kugler,der lægges på en meldrysset bageplade og dækkes med et fugtigt viskestykke. Lad brødene hæve mindst en time, men gerne natten over (sæt pladen i ovnen og lad dem hæve der).
Varm ovnen op til 220 grader med en bageplade i. Skær nogle ridser i brødet og flyt dem forsigtigt over på den varme bageplade og bag dem ca. 35-40 min. Brødene er færdige når det lyder hult når du banker på undersiden af dem.

Jeg har lavet dem med rent hvedemel men næste gang vil jeg komme noget groft mel i samt nogle kerner. Jeg vil også prøve at lave et med valnødder og tørrede tranebær, men det er vel kun fantasien der sætter grænser!

torsdag den 23. juni 2011

Pizzadej der ikke skal æltes

Her er en rigtig nem pizzadej, der giver en tyk pizzabund a la deep pan.

50 g gær
5 dl lunkent vand
2 tsk. salt
2 spsk. olie
675 g hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de andre ingredienser. Rør dejen sammen og lad den hæve min. 1 time. Tryk dejen ud i en bradepande. Det gøres bedst ved at fugte din fingre med vand. Så klistrer dejen ikke.

Kom fyld på og bag ca. 30 min. ved 225 grader.

lørdag den 18. juni 2011

Fødselsdagsboller

Jeg har forsøgt mig med flere forskellige udgaver af fødselsdagsboller men vender altid tilbage til Ilses boller.

2½ dl mælk
50 g gær
125 g smeltet margarine
50 g sukker
½ tsk. kardemomme
500 g mel

Lun mælken og smelt margarinen heri og så rør gæren i. Husk at mælken og margarinen må ikke være for varm. Tilsæt sukker, kardemomme og mel og ælt dejen sammen. Lad den hæve ½ time og tril dejen til boller, der efterhæver 15-20 min. Pensl dem med vand eller mælk og bag dem ca. 12 min. ved 225 grader.

De er bedst hvis de bliver spist lune, så bag dem gerne ca. ½ time før de skal serveres.

Tilføjelse: Nedenstående boller er bagt lidt anderledes. Jeg har ikke smeltet margarinen. Jeg har æltet den meget bløde margarine ind i dejen og det blev de faktisk meget bedre af, så det vil jeg gøre fremover.





Gulerodsboller

Endnu en opskrift på de her fantastiske boller hvor man er fri for at ælte dejen!

Man kan med fordel halvere mængden af gær og sætte dejen i køleskabet natten over. Næste morgen skal bollerne bare sættes på bagepladen og direkte i ovnen.

2 dl vand
50 g gær
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 æg
1 dl creme fraiche eller lign.
1 dl solsikkekerner
3-4 revne gulerødder (ca. 200 g)
ca. 500 g mel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker, salt, æg, creme fraiche og gulerødder og rør rundt. Tilsæt mel og rør den ud i dejen. Lad den hæve min. ½ time og sæt derefter dejen på bagepladen med to skeer og bag bollerne ca 20 min. ved 200 grader.

fredag den 17. juni 2011

Indbagt kylling

Her er en god opskrift på indbagt kylling. Jeg brugte 400 g kyllingeinderfilet og det passer fint med mængden af dej.

80 g mel
60 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
1½ dl vand
2 tsk. olie
90 g sesamfrø
½ tsk. spidskommen
Salt og peber
Olie til stegning


Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og pisk kraftig mens vandet kommes i. Tilsæt olie, sesamfrø, spidskommen, salt og peber og rør godt. Dæk det til med plastfilm og lad det trække 15 min.

 Vend kyllingen i dejen og steg det i rigelig olie til kyllingen er gennemstegt, ca. 8 min på hver side.

Læg kyllingen på et stykke køkkenrulle, så det overskydende olie kan dryppe af.

torsdag den 16. juni 2011

Verdens bedste chokoladekage

Amerikansk chokoladekage som ikke fås bedre!

Smuldredej:
125 g mel
105 g brun farin
1/2 tsk. kanel
90 g koldt smør
140 g hakket chokolade

Dej:
235 g mel
60 g kartoffelmel
60 g kakao
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
125 g smør
250 g sukker
3 store æg
315 g creme fraiche
1½ tsk. vanilie essence

Jeg havde ikke nok creme fraiche, så jeg brugte vanilieyogurt fra Cheasy og det blev kagen bestemt ikke dårligere af.

Bland smuldredejen ved at gnide det mellem fingrene indtil det danner store krummer. Bland den hakkede chokolade i og stil det til side.

Tag en skål og bland mel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og natron.

I en anden skål piskes smør og sukker indtil det er luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og tilsæt derefter melblandingen ad 2-3 gange. Kom til sidst creme fraiche og vanilie essence i og pisk til det er ensartet.

Kom det i en bradepande (ca 23 x 33 cm) og fordel smuldredejen ovenpå.

Sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 40 min.

Pias boller med hytteost

Disse boller kan laves i alverdens variationer. Jeg bruger bare en blanding af det mel jeg har i skabet og nogle gange river jeg en gulerod i eller kommer solsikke- og/eller græskarkerner i.

150 g grovvalsede havregyn
7 dl vand (en rest kærnemælk er rigtig godt til at erstatte noget af vandet)
50 g gær
200 g hytteost
1 spsk. olie
1½ spsk. sukker
1 tsk. salt
Mel

Hæld havregyn og vand i en skål og lad det trække 15 min. Rør herefter gæren ud deri. Tilsæt så hytteost, olie, sukker og salt og rør godt. Herefter tilsættes der mel, men kun så meget at der stadigv kan røres med en ske.
Lad det hæve min. en time, men det bliver kun bedre af at hæve længere. Gerne 3-4 timer.
Sættes på en bageplade med en ske.
Bages ca. 20 min ved 200 grader.

Mine opskrifter

Her begynder rækken af mine favoritopskrifter, således at jeg ikke behøver at skrive dem ned og aflevere dem til folk, der spørger efter dem. Fremover vil de blive lagt herind og så kan I se dem her.

Jeg vil forsøge at tage billeder efterhånden som jeg får lavet opskrifterne, så I kan se hvordan det ser ud, når det er færdigt.

Som man nok kan se af billederne, går jeg ikke så meget op i, hvor fine billederne bliver. For mig er maden omdrejningspunktet, så der er ikke så meget styling på billederne.