Dette her er en rigtig amerikansk æbletærte og den er så nem. Mest fordi dejen er nem at rulle ud. Det er nemlig noget af det jeg hader mest ved at lave tærter ... Den umulige dej der ikke kan rulles ud. Derfor bruger jeg også denne dej, når jeg skal lave madtærter.
150 g margarine
250 g mel
5-7 spsk vand
Smuldr margarinen i melet og saml dejen med vandet. Stil den i køleskabet 1 times tid. Rul 2/3 delen af dejen ud til bund og fyld den med:
8 store æbler i både
3 spsk mel
250 g sukker
2 tsk kanel
Læg æblerne i først og det mel, sukker og kanel og drys det over.
Rul den resterende dej ud til låg og læg det over. Prik i det med en gaffel og smør med sammenpisket æg.
Bages ved 200 grader i 40 min.
tirsdag den 8. januar 2013
mandag den 7. januar 2013
Blomkålsgratin
Min farmor lavede verdens bedste blomkålsgratin og jeg har heldigvis arvet opskriften. Jeg har også arvet det ildfaste fad hun altid lavede den i, så det er næsten som at spise farmors gratin.
100 g margarine
150 g mel
½ l mælk
4 æg (deles i blommer og hvider)
citronsaft
salt/peber
1 revet løg
Smelt margarinen og tilsæt melet. Rør godt rundt. Tilsæt mælk lidt efter lidt mens der piskes godt. Pisk det til en lind masse.
Æggeblommerne røres i ét af gangen. Bland massen med citronsaft, salt/peber og revet løg.
Pisk hviderne stive og fold dem i blandingen.
Kog blomkålet i 5-10 minutter og fordel det i et ildfast fad. Hæld blandingen udover og drys raps henover.
Bages 1½-2 timer ved 180 grader.
100 g margarine
150 g mel
½ l mælk
4 æg (deles i blommer og hvider)
citronsaft
salt/peber
1 revet løg
Smelt margarinen og tilsæt melet. Rør godt rundt. Tilsæt mælk lidt efter lidt mens der piskes godt. Pisk det til en lind masse.
Æggeblommerne røres i ét af gangen. Bland massen med citronsaft, salt/peber og revet løg.
Pisk hviderne stive og fold dem i blandingen.
Kog blomkålet i 5-10 minutter og fordel det i et ildfast fad. Hæld blandingen udover og drys raps henover.
Bages 1½-2 timer ved 180 grader.
Drømmeroulade
Jeg har en veninde, der elsker denne roulade og den er også rigtig god. Samtidig er den nem at lave.
3 æg
175 g sukker
35 g kartoffelmel
2 spsk. mel
2 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver
Fyld:
½ l fløde
3-4 bananer
Æg og sukker piskes hvidt og luftigt. Bland mel, kartoffelmel, bagepulver og kakao. Rør det i blandingen.
Bred dejen ud på en bageplade med bagepapir og glat den ud med en palet.
Bag i 12-15 min. ved 200 grader.
Den bagte kage vendes ud på et stykke bagepapir hvorpå der er drysset sukker. Læg et viskestykke over indtil den er kølet lidt af. Kom flødeskummet på og fordel bananerne henover. Rul rouladen sammen. Kan evt. pyntes med mere flødeskum.
3 æg
175 g sukker
35 g kartoffelmel
2 spsk. mel
2 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver
Fyld:
½ l fløde
3-4 bananer
Æg og sukker piskes hvidt og luftigt. Bland mel, kartoffelmel, bagepulver og kakao. Rør det i blandingen.
Bred dejen ud på en bageplade med bagepapir og glat den ud med en palet.
Bag i 12-15 min. ved 200 grader.
Den bagte kage vendes ud på et stykke bagepapir hvorpå der er drysset sukker. Læg et viskestykke over indtil den er kølet lidt af. Kom flødeskummet på og fordel bananerne henover. Rul rouladen sammen. Kan evt. pyntes med mere flødeskum.
Risotto med kylling
I dag har jeg lavet en meget nem og ret velsmagende risotto. Der skal flåede tomater i, men jeg brugte en ret stor rest tomatsovs fra gårsdagens pizza.
1 løg (finthakket)
1 fed hvidløg (finthakket)
400 g kyllingebryst eller inderfilet
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk paprika
3 dl ris
1 dåse hakkede tomater
4-5 dl vand
salt og peber.
Steg løg og hvidløg bløde i olie og tilsæt derefter kyllngen, der er skåret i tern. Tilsæt derefter krydderier og ris. Rør rundt og tilsæt tomater og vand. Lad det koge op og skru ned for varmen. Læg låg på og lad det simre til risene er møre. Tilsæt mere vand hvis det er nødvendigt. Smag til med salt og peber.
1 løg (finthakket)
1 fed hvidløg (finthakket)
400 g kyllingebryst eller inderfilet
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk paprika
3 dl ris
1 dåse hakkede tomater
4-5 dl vand
salt og peber.
Steg løg og hvidløg bløde i olie og tilsæt derefter kyllngen, der er skåret i tern. Tilsæt derefter krydderier og ris. Rør rundt og tilsæt tomater og vand. Lad det koge op og skru ned for varmen. Læg låg på og lad det simre til risene er møre. Tilsæt mere vand hvis det er nødvendigt. Smag til med salt og peber.
lørdag den 5. januar 2013
Skinkesnitzler med æblekompot
Denne opskrift har jeg fundet i Hjemmet Bedste Mad januar 2013. Den var ret nem og det smagte rigtig godt. Vi fik hasselback kartofler til.
4 skinkesnitzler
2 fed hvidløg
8 friske salvieblad
Bank snitzlerne flade. Jeg lagde dem i en frysepose og brugte min kagerulle). Skær dem i to stykker og rulle dem sammen omkring hvidløg og salvie. Luk dem med tandstikker.
Steg dem ca. 10 min på en pande indtil de er gennemstegte.
Æblekompot
4 æbler
1 frisk chilli
2 dl æblejuice
1 bundt forårsløg
2 tsk. sukker
Skær æblerne i tern og kog dem i æblejuicen med den hakket chilli til æblerne er møre. Tag dem af varmen og tilsæt forårsløg. Smag til med salt og sukker.
4 skinkesnitzler
2 fed hvidløg
8 friske salvieblad
Bank snitzlerne flade. Jeg lagde dem i en frysepose og brugte min kagerulle). Skær dem i to stykker og rulle dem sammen omkring hvidløg og salvie. Luk dem med tandstikker.
Steg dem ca. 10 min på en pande indtil de er gennemstegte.
Æblekompot
4 æbler
1 frisk chilli
2 dl æblejuice
1 bundt forårsløg
2 tsk. sukker
Skær æblerne i tern og kog dem i æblejuicen med den hakket chilli til æblerne er møre. Tag dem af varmen og tilsæt forårsløg. Smag til med salt og sukker.
Broccolisalat med æbler
Lene Hansson har udgivet en genial bog med salater, der hedder "Lene Hanssons salater til alle dagens måltider". Denne opskrift er derfra:
1 broccoli
2 røde æbler
1 rødløg
1 håndfuld mandler
Dressing:
2 spsk. hvidvinseddike
4 spsk. olivenolie
½ tsk. kryddersalt og peber
Del broccolien i buketterblev skal blancheres i 2-3 min. i en gryde med kogende vand. Lad dem dryppe af. Rist mandlerne på en varm pande. Skær æblerne i både og løget i tynde ringe.
Bland det hele og hæld dressingen over.
1 broccoli
2 røde æbler
1 rødløg
1 håndfuld mandler
Dressing:
2 spsk. hvidvinseddike
4 spsk. olivenolie
½ tsk. kryddersalt og peber
Del broccolien i buketterblev skal blancheres i 2-3 min. i en gryde med kogende vand. Lad dem dryppe af. Rist mandlerne på en varm pande. Skær æblerne i både og løget i tynde ringe.
Bland det hele og hæld dressingen over.
Appelsin/avocado-salsa
Dette er en opskrit fra Hjemmets Bedste Mad fra jaunar 2013.
1 appelsin
1 avocado
½ rødløg (finthakket)
1/4 frisk chilli (finthakket)
1 limefrugt
1 spsk. olivenolie
salt og peber
Skær appelsin og avocado i mindre stykker og bland det med rødløg og chilli. Hæld limesaft og olie over og smag til med salt og peber.
1 appelsin
1 avocado
½ rødløg (finthakket)
1/4 frisk chilli (finthakket)
1 limefrugt
1 spsk. olivenolie
salt og peber
Skær appelsin og avocado i mindre stykker og bland det med rødløg og chilli. Hæld limesaft og olie over og smag til med salt og peber.
Uge 1 og 2
Madplaner
Jeg har sat mig for at lave en madplan hver uge, der gælder fra lørdag til fredag, eftersom jeg altid handler lørdag. Så kan jeg fredag aften lave madplanen for en kommende uge samt et indkøbsseddel. Derefter handler jeg til hele ugen lørdag formiddag. Jeg håber, at det betyder, at vi kan komme til at spise noget mere sundt og ikke falde i fælden med de lette løsninger alt for tit.
Jeg startede 1. januar og det har set således ud:
1. januar: rester fra nytårsaften.
2. januar: kartoffel og broccolikager med karbonader (ingen opskrift for det var ikke noget succes)
3. januar: Brændende kærlighed med appelsin og avocadosalsa
4. januar: Skinkesnitzler med æblesovs
I går lavede jeg så madplanen for uge 2 og den ser således ud
5. januar: Tærte med skinke og porrer. Tilbehør: broccoli og æblesalat
6. januar: Hjemmelavet pizza
7. januar: Kyllinge risotto
8. januar: Boller i karry. Tilbehør råkostsalat
9. januar: Mexikanske pandekager
10. januar: Kyllingespyd og kartoffelsalat. Tilbehør: grøn salat
11. januar: Hjemmelavede burgere
Jeg har sat mig for at lave en madplan hver uge, der gælder fra lørdag til fredag, eftersom jeg altid handler lørdag. Så kan jeg fredag aften lave madplanen for en kommende uge samt et indkøbsseddel. Derefter handler jeg til hele ugen lørdag formiddag. Jeg håber, at det betyder, at vi kan komme til at spise noget mere sundt og ikke falde i fælden med de lette løsninger alt for tit.
Jeg startede 1. januar og det har set således ud:
1. januar: rester fra nytårsaften.
2. januar: kartoffel og broccolikager med karbonader (ingen opskrift for det var ikke noget succes)
3. januar: Brændende kærlighed med appelsin og avocadosalsa
4. januar: Skinkesnitzler med æblesovs
I går lavede jeg så madplanen for uge 2 og den ser således ud
5. januar: Tærte med skinke og porrer. Tilbehør: broccoli og æblesalat
6. januar: Hjemmelavet pizza
7. januar: Kyllinge risotto
8. januar: Boller i karry. Tilbehør råkostsalat
9. januar: Mexikanske pandekager
10. januar: Kyllingespyd og kartoffelsalat. Tilbehør: grøn salat
11. januar: Hjemmelavede burgere
søndag den 1. januar 2012
Lemon meringue pie
Så er det endelig lykkedes mig at sammestykke den perfekte lemon meringue pie efter at have prøvet en del opskrifter. Det er min yndlingskage/tærte!
Lav en tærtedej af:
150 g mel
100 g smør
75 g flormelis
1 æg
Kom det hele i en foodprocessor og kør det ved højeste hastighed til det samler sig. Kom dejen i en plastpose eller et stykke film og læg det i køleskabet - gerne en time.
Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud. Læg den i en tærteform og bag den blindt i 20 min ved 200 grader. At bage blindt betyder at lægge et stykke bagepapir i og fyld op med ris, kikærter, bønner eller lign. Bag i 15 min og tag bagepapiret op af formen og bag yderligere 5 min.
Fyld:
200 g sukker
15 g mel
25 g maizena
3,5 dl vand
2 citroner både saft og skal
30 g smør
4 æggeblommer
Pisk sukker, mel og maizena sammen i en gryde. Tilsæt vand, saft og skal af citron og varm det op. Kom smør i. Pisk æggeblommerne sammen og tilsæt ca. 1 dl af det varme og rør. Hæld derefter æggemassen over i gryden. Rør i gryden konstant imens det bringes i kog. Når cremen er tyk tages gryden af varmen og cremen hældes over i tærteformen.
Marengs
4 æggehvider
75 g sukker
Jeg bruger altid past. æggehvider, da de kun skal kort tid i ovnen.
Pisk æggehviderne og tilsæt sukker lidt efter lidt.
Brug en ske til at lægge marengsen ovenpå citroncremen.
Bag tærten ved 190 grader i ca. 10 min. til marengsen får lidt farve.
Lav en tærtedej af:
150 g mel
100 g smør
75 g flormelis
1 æg
Kom det hele i en foodprocessor og kør det ved højeste hastighed til det samler sig. Kom dejen i en plastpose eller et stykke film og læg det i køleskabet - gerne en time.
Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud. Læg den i en tærteform og bag den blindt i 20 min ved 200 grader. At bage blindt betyder at lægge et stykke bagepapir i og fyld op med ris, kikærter, bønner eller lign. Bag i 15 min og tag bagepapiret op af formen og bag yderligere 5 min.
Fyld:
200 g sukker
15 g mel
25 g maizena
3,5 dl vand
2 citroner både saft og skal
30 g smør
4 æggeblommer
Pisk sukker, mel og maizena sammen i en gryde. Tilsæt vand, saft og skal af citron og varm det op. Kom smør i. Pisk æggeblommerne sammen og tilsæt ca. 1 dl af det varme og rør. Hæld derefter æggemassen over i gryden. Rør i gryden konstant imens det bringes i kog. Når cremen er tyk tages gryden af varmen og cremen hældes over i tærteformen.
Marengs
4 æggehvider
75 g sukker
Jeg bruger altid past. æggehvider, da de kun skal kort tid i ovnen.
Pisk æggehviderne og tilsæt sukker lidt efter lidt.
Brug en ske til at lægge marengsen ovenpå citroncremen.
Bag tærten ved 190 grader i ca. 10 min. til marengsen får lidt farve.
tirsdag den 20. september 2011
Hurtigt brød med bagepulver
Da brødet er lavet med bagepulver skal det spises mens det er lunt. Det er ikke til at gemme men til at spise en weekendmorgen, hvor man er for doven til at køre til bageren.
100 g havregryn
4 dl mælk
1 tsk. salt
3 tsk. bagepulver
250-275 g mel
Det hele røres sammen og samles. Ælt ikke dejen.
Kom den i en form eller form det til et brød. Bages ca. 30 min ved 200 grader
100 g havregryn
4 dl mælk
1 tsk. salt
3 tsk. bagepulver
250-275 g mel
Det hele røres sammen og samles. Ælt ikke dejen.
Kom den i en form eller form det til et brød. Bages ca. 30 min ved 200 grader
søndag den 21. august 2011
Citron firkanter
Dette er en opskrift jeg har fundet i en kogebog af Morten Heiberg.
Bund:
125 g smør
75 g sukker
155 g hvedemel
Fyld:
4 æg
250 g sukker
½ dl friskpresset citronsaft
Reven skal fra ½ citron
30 g mel
½ tsk. bagepulver
Varm ovnen op til 180 grader
Pisk smør og sukker godt sammen og vend melet i. Kom dejen i en form og pres den lige flad hele vejen rundt. Bages midt i ovnen ca. 20 min.
Tag den ud af ovnen og køl den af mens fyldet laves.
Pisk æg og sukker sammen i ca. 2 min. Vend citronsaft og skal i. Sigt mel og bagepulver sammen og pisk det i.
Fordel fyldet over bunden og bag igen 20-22 min.
Bund:
125 g smør
75 g sukker
155 g hvedemel
Fyld:
4 æg
250 g sukker
½ dl friskpresset citronsaft
Reven skal fra ½ citron
30 g mel
½ tsk. bagepulver
Varm ovnen op til 180 grader
Pisk smør og sukker godt sammen og vend melet i. Kom dejen i en form og pres den lige flad hele vejen rundt. Bages midt i ovnen ca. 20 min.
Tag den ud af ovnen og køl den af mens fyldet laves.
Pisk æg og sukker sammen i ca. 2 min. Vend citronsaft og skal i. Sigt mel og bagepulver sammen og pisk det i.
Fordel fyldet over bunden og bag igen 20-22 min.
Multi-dej!
Denne dej kan bruges til mange ting: boller, pølsehorn, burgerboller samt sødere ting, som kanelsnegle.
Jeg synes, at den er lidt for sød til pølsehorn m.m. så der reducerer jeg mængden af sukker.
2½ dl vand
2½ dl mælk
100 g gær
2 æg
85 g sukker (Jeg bruger 50 g til den mindre søde dej)
10 g salt
200 g margarine (jeg smelter det)
1200 g mel ( jeg bruger en blanding af hvad der er i skabet gerne med havreflager eller speltflager)
Rør gæren ud i vand, mælk og margarine. Bland resten i dejen og ælt den sammen. Lad det hæve 15 min. Form derefter boller eller lign. og lad det hæve 45 min.
Bages ved 210 grader.
Dejen kan også fryses, men det har jeg ikke prøvet endnu. Men den skal i fryseren efter den er æltet. Når den tages op kan man efter ca. 1 time det ønskede og så skal det hæve i 45 min.
Her er det pølsehorn jeg har lavet.
Jeg synes, at den er lidt for sød til pølsehorn m.m. så der reducerer jeg mængden af sukker.
2½ dl vand
2½ dl mælk
100 g gær
2 æg
85 g sukker (Jeg bruger 50 g til den mindre søde dej)
10 g salt
200 g margarine (jeg smelter det)
1200 g mel ( jeg bruger en blanding af hvad der er i skabet gerne med havreflager eller speltflager)
Rør gæren ud i vand, mælk og margarine. Bland resten i dejen og ælt den sammen. Lad det hæve 15 min. Form derefter boller eller lign. og lad det hæve 45 min.
Bages ved 210 grader.
Dejen kan også fryses, men det har jeg ikke prøvet endnu. Men den skal i fryseren efter den er æltet. Når den tages op kan man efter ca. 1 time det ønskede og så skal det hæve i 45 min.
Her er det pølsehorn jeg har lavet.
onsdag den 3. august 2011
Hjemmelavet chicken nuggets
Da jeg serverede disse første gang sagde mine børn at de smagte bedre end McDonalds!
Kyllingbryst eller inderfilet skåret i passende størrelse
Revet citronskal
Hakket persille
Rasp
Salt/peber
1 æg
Bland citronskal, persille, salt og peber i raspen. Vend kyllingen i æg og derefter i rasp.
Steg dem i olie til de er gennemstegte og sprøde.
Kyllingbryst eller inderfilet skåret i passende størrelse
Revet citronskal
Hakket persille
Rasp
Salt/peber
1 æg
Bland citronskal, persille, salt og peber i raspen. Vend kyllingen i æg og derefter i rasp.
Steg dem i olie til de er gennemstegte og sprøde.
tirsdag den 2. august 2011
Kødsovs på den italienske måde
Dette er en rigtig god kødsovs til spaghetti og jo længere den koger jo bedre. Gerne 2 timer. De grøntsager der er nævnt her er et must, men jeg kommer ofte flere i (jeg tømmer gerne grøntsagsskuffen for f.eks. peber, champignon, squash og lign.).
500 g hakket oksekød
4 stængler blegselleri
4 gulerødder
1 løg
hvidløg / chilli
1 brik tomat passata (kan købes i de fleste supermarkeder)
Krydderurter (jeg bruger gerne timian, persille og salvie)
Hak grøntsager i en minihakker. Brun oksekødet og tilsæt grøntsagerne. Hæld tomat passataen over og lad det koge under låg ved svag varme, gerne 2 timer. Ca. 20 min inden det skal spises smages det til med krydderurterne samt salt og peber.
500 g hakket oksekød
4 stængler blegselleri
4 gulerødder
1 løg
hvidløg / chilli
1 brik tomat passata (kan købes i de fleste supermarkeder)
Krydderurter (jeg bruger gerne timian, persille og salvie)
Hak grøntsager i en minihakker. Brun oksekødet og tilsæt grøntsagerne. Hæld tomat passataen over og lad det koge under låg ved svag varme, gerne 2 timer. Ca. 20 min inden det skal spises smages det til med krydderurterne samt salt og peber.
Et rigtig godt brød!
Så har jeg endelig fundet en rigtig god opskrift på et nemt brød - det skal dog æltes, men det giver gode armmuskler, så det må være trøsten!
1 kg. mel
25 g gær
15 g salt
6 dl lunken vand
Opløs gæren i vandet og hæld det i melet med salt. Ælt det godt i ca. 10 min.
Form dejen til en kugle og smør den med en neutral olie. Dæk skålen med en plastikpose. Lad den hæve mindst en time, men gerne længere.
Tag dejen op og slå den ned. Del den i to og form to nye kugler,der lægges på en meldrysset bageplade og dækkes med et fugtigt viskestykke. Lad brødene hæve mindst en time, men gerne natten over (sæt pladen i ovnen og lad dem hæve der).
Varm ovnen op til 220 grader med en bageplade i. Skær nogle ridser i brødet og flyt dem forsigtigt over på den varme bageplade og bag dem ca. 35-40 min. Brødene er færdige når det lyder hult når du banker på undersiden af dem.
Jeg har lavet dem med rent hvedemel men næste gang vil jeg komme noget groft mel i samt nogle kerner. Jeg vil også prøve at lave et med valnødder og tørrede tranebær, men det er vel kun fantasien der sætter grænser!
1 kg. mel
25 g gær
15 g salt
6 dl lunken vand
Opløs gæren i vandet og hæld det i melet med salt. Ælt det godt i ca. 10 min.
Form dejen til en kugle og smør den med en neutral olie. Dæk skålen med en plastikpose. Lad den hæve mindst en time, men gerne længere.
Tag dejen op og slå den ned. Del den i to og form to nye kugler,der lægges på en meldrysset bageplade og dækkes med et fugtigt viskestykke. Lad brødene hæve mindst en time, men gerne natten over (sæt pladen i ovnen og lad dem hæve der).
Varm ovnen op til 220 grader med en bageplade i. Skær nogle ridser i brødet og flyt dem forsigtigt over på den varme bageplade og bag dem ca. 35-40 min. Brødene er færdige når det lyder hult når du banker på undersiden af dem.
Jeg har lavet dem med rent hvedemel men næste gang vil jeg komme noget groft mel i samt nogle kerner. Jeg vil også prøve at lave et med valnødder og tørrede tranebær, men det er vel kun fantasien der sætter grænser!
torsdag den 23. juni 2011
Pizzadej der ikke skal æltes
Her er en rigtig nem pizzadej, der giver en tyk pizzabund a la deep pan.
50 g gær
5 dl lunkent vand
2 tsk. salt
2 spsk. olie
675 g hvedemel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt de andre ingredienser. Rør dejen sammen og lad den hæve min. 1 time. Tryk dejen ud i en bradepande. Det gøres bedst ved at fugte din fingre med vand. Så klistrer dejen ikke.
Kom fyld på og bag ca. 30 min. ved 225 grader.
50 g gær
5 dl lunkent vand
2 tsk. salt
2 spsk. olie
675 g hvedemel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt de andre ingredienser. Rør dejen sammen og lad den hæve min. 1 time. Tryk dejen ud i en bradepande. Det gøres bedst ved at fugte din fingre med vand. Så klistrer dejen ikke.
Kom fyld på og bag ca. 30 min. ved 225 grader.
lørdag den 18. juni 2011
Fødselsdagsboller
Jeg har forsøgt mig med flere forskellige udgaver af fødselsdagsboller men vender altid tilbage til Ilses boller.
2½ dl mælk
50 g gær
125 g smeltet margarine
50 g sukker
½ tsk. kardemomme
500 g mel
Lun mælken og smelt margarinen heri og så rør gæren i. Husk at mælken og margarinen må ikke være for varm. Tilsæt sukker, kardemomme og mel og ælt dejen sammen. Lad den hæve ½ time og tril dejen til boller, der efterhæver 15-20 min. Pensl dem med vand eller mælk og bag dem ca. 12 min. ved 225 grader.
De er bedst hvis de bliver spist lune, så bag dem gerne ca. ½ time før de skal serveres.
Tilføjelse: Nedenstående boller er bagt lidt anderledes. Jeg har ikke smeltet margarinen. Jeg har æltet den meget bløde margarine ind i dejen og det blev de faktisk meget bedre af, så det vil jeg gøre fremover.
2½ dl mælk
50 g gær
125 g smeltet margarine
50 g sukker
½ tsk. kardemomme
500 g mel
Lun mælken og smelt margarinen heri og så rør gæren i. Husk at mælken og margarinen må ikke være for varm. Tilsæt sukker, kardemomme og mel og ælt dejen sammen. Lad den hæve ½ time og tril dejen til boller, der efterhæver 15-20 min. Pensl dem med vand eller mælk og bag dem ca. 12 min. ved 225 grader.
De er bedst hvis de bliver spist lune, så bag dem gerne ca. ½ time før de skal serveres.
Tilføjelse: Nedenstående boller er bagt lidt anderledes. Jeg har ikke smeltet margarinen. Jeg har æltet den meget bløde margarine ind i dejen og det blev de faktisk meget bedre af, så det vil jeg gøre fremover.
Gulerodsboller
Endnu en opskrift på de her fantastiske boller hvor man er fri for at ælte dejen!
Man kan med fordel halvere mængden af gær og sætte dejen i køleskabet natten over. Næste morgen skal bollerne bare sættes på bagepladen og direkte i ovnen.
2 dl vand
50 g gær
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 æg
1 dl creme fraiche eller lign.
1 dl solsikkekerner
3-4 revne gulerødder (ca. 200 g)
ca. 500 g mel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker, salt, æg, creme fraiche og gulerødder og rør rundt. Tilsæt mel og rør den ud i dejen. Lad den hæve min. ½ time og sæt derefter dejen på bagepladen med to skeer og bag bollerne ca 20 min. ved 200 grader.
Man kan med fordel halvere mængden af gær og sætte dejen i køleskabet natten over. Næste morgen skal bollerne bare sættes på bagepladen og direkte i ovnen.
2 dl vand
50 g gær
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 æg
1 dl creme fraiche eller lign.
1 dl solsikkekerner
3-4 revne gulerødder (ca. 200 g)
ca. 500 g mel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker, salt, æg, creme fraiche og gulerødder og rør rundt. Tilsæt mel og rør den ud i dejen. Lad den hæve min. ½ time og sæt derefter dejen på bagepladen med to skeer og bag bollerne ca 20 min. ved 200 grader.
fredag den 17. juni 2011
Indbagt kylling
Her er en god opskrift på indbagt kylling. Jeg brugte 400 g kyllingeinderfilet og det passer fint med mængden af dej.

80 g mel
60 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
1½ dl vand
2 tsk. olie
90 g sesamfrø
½ tsk. spidskommen
Salt og peber
Olie til stegning
Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og pisk kraftig mens vandet kommes i. Tilsæt olie, sesamfrø, spidskommen, salt og peber og rør godt. Dæk det til med plastfilm og lad det trække 15 min.
Vend kyllingen i dejen og steg det i rigelig olie til kyllingen er gennemstegt, ca. 8 min på hver side.
Læg kyllingen på et stykke køkkenrulle, så det overskydende olie kan dryppe af.
80 g mel
60 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
1½ dl vand
2 tsk. olie
90 g sesamfrø
½ tsk. spidskommen
Salt og peber
Olie til stegning
Vend kyllingen i dejen og steg det i rigelig olie til kyllingen er gennemstegt, ca. 8 min på hver side.
Læg kyllingen på et stykke køkkenrulle, så det overskydende olie kan dryppe af.
torsdag den 16. juni 2011
Verdens bedste chokoladekage
Amerikansk chokoladekage som ikke fås bedre!
Smuldredej:
125 g mel
105 g brun farin
1/2 tsk. kanel
90 g koldt smør
140 g hakket chokolade
Dej:
235 g mel
60 g kartoffelmel
60 g kakao
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
125 g smør
250 g sukker
3 store æg
315 g creme fraiche
1½ tsk. vanilie essence
Jeg havde ikke nok creme fraiche, så jeg brugte vanilieyogurt fra Cheasy og det blev kagen bestemt ikke dårligere af.
Bland smuldredejen ved at gnide det mellem fingrene indtil det danner store krummer. Bland den hakkede chokolade i og stil det til side.
Tag en skål og bland mel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og natron.
I en anden skål piskes smør og sukker indtil det er luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og tilsæt derefter melblandingen ad 2-3 gange. Kom til sidst creme fraiche og vanilie essence i og pisk til det er ensartet.
Kom det i en bradepande (ca 23 x 33 cm) og fordel smuldredejen ovenpå.
Sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 40 min.
Smuldredej:
125 g mel
105 g brun farin
1/2 tsk. kanel
90 g koldt smør
140 g hakket chokolade
Dej:
235 g mel
60 g kartoffelmel
60 g kakao
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
125 g smør
250 g sukker
3 store æg
315 g creme fraiche
1½ tsk. vanilie essence
Jeg havde ikke nok creme fraiche, så jeg brugte vanilieyogurt fra Cheasy og det blev kagen bestemt ikke dårligere af.
Bland smuldredejen ved at gnide det mellem fingrene indtil det danner store krummer. Bland den hakkede chokolade i og stil det til side.
Tag en skål og bland mel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og natron.
I en anden skål piskes smør og sukker indtil det er luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og tilsæt derefter melblandingen ad 2-3 gange. Kom til sidst creme fraiche og vanilie essence i og pisk til det er ensartet.
Kom det i en bradepande (ca 23 x 33 cm) og fordel smuldredejen ovenpå.
Sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 40 min.
Pias boller med hytteost
Disse boller kan laves i alverdens variationer. Jeg bruger bare en blanding af det mel jeg har i skabet og nogle gange river jeg en gulerod i eller kommer solsikke- og/eller græskarkerner i.
150 g grovvalsede havregyn
7 dl vand (en rest kærnemælk er rigtig godt til at erstatte noget af vandet)
50 g gær
200 g hytteost
1 spsk. olie
1½ spsk. sukker
1 tsk. salt
Mel
Hæld havregyn og vand i en skål og lad det trække 15 min. Rør herefter gæren ud deri. Tilsæt så hytteost, olie, sukker og salt og rør godt. Herefter tilsættes der mel, men kun så meget at der stadigv kan røres med en ske.
Lad det hæve min. en time, men det bliver kun bedre af at hæve længere. Gerne 3-4 timer.
Sættes på en bageplade med en ske.
Bages ca. 20 min ved 200 grader.
150 g grovvalsede havregyn
7 dl vand (en rest kærnemælk er rigtig godt til at erstatte noget af vandet)
50 g gær
200 g hytteost
1 spsk. olie
1½ spsk. sukker
1 tsk. salt
Mel
Hæld havregyn og vand i en skål og lad det trække 15 min. Rør herefter gæren ud deri. Tilsæt så hytteost, olie, sukker og salt og rør godt. Herefter tilsættes der mel, men kun så meget at der stadigv kan røres med en ske.
Lad det hæve min. en time, men det bliver kun bedre af at hæve længere. Gerne 3-4 timer.
Sættes på en bageplade med en ske.
Bages ca. 20 min ved 200 grader.
Mine opskrifter
Her begynder rækken af mine favoritopskrifter, således at jeg ikke behøver at skrive dem ned og aflevere dem til folk, der spørger efter dem. Fremover vil de blive lagt herind og så kan I se dem her.
Jeg vil forsøge at tage billeder efterhånden som jeg får lavet opskrifterne, så I kan se hvordan det ser ud, når det er færdigt.
Som man nok kan se af billederne, går jeg ikke så meget op i, hvor fine billederne bliver. For mig er maden omdrejningspunktet, så der er ikke så meget styling på billederne.
Jeg vil forsøge at tage billeder efterhånden som jeg får lavet opskrifterne, så I kan se hvordan det ser ud, når det er færdigt.
Som man nok kan se af billederne, går jeg ikke så meget op i, hvor fine billederne bliver. For mig er maden omdrejningspunktet, så der er ikke så meget styling på billederne.
Abonner på:
Opslag (Atom)